Sluta röka/nikotinavvänjning

För att sluta röka eller snusa är det framförallt viktigt att man verkligen vill sluta – några genvägar eller mirakelmetoder finns inte. Däremot är akupunkturen ett utmärkt stöd för den som redan är motiverad.

Jag använder en kombination av traditionell kinesisk akupunktur (TCM-akupunktur) och öronakupunktur, den s.k. NADA-metoden (= National Acupuncture Detoxification Association). Denna metod är mycket väl dokumenterad och används över hela världen vid olika typer av beroenden och missbruk.

Förutom att ta bort själva abstinensen skapar den ett inre lugn och välbefinnande samt gör att man känner sig mentalt starkare. Forskning visar att NADA-metoden också är väldigt avstressande, förbättrar sömnen och höjer stämningsläget vid nedstämdhet. För att få ett hållbart resultat är det av största vikt att inte endast ta bort abstinensen utan även behandla bakomliggande oro, rastlöshet, stress etc. Detta är en av förklaringarna till att NADA-metoden blivit så framgångsrik. TCM-akupunkturen är individuellt anpassad och används bl.a för att minska de obalanser som rökningen orsakat.

NADA-metoden fungerar vid alla typer av beroenden och är därför också verksam vid sockerberoende och tröstätande. Detta motverkar att man börjar kompensera med sötsaker under rökavvänjningen, ett problem som annars är vanligt och som ofta används som ”ursäkt” för att inte sluta röka.